מכירים את זה שהתחלתם לעשות משהו, ופתאום עברו 4 שעות? שכל כך נהניתם מהעשייה שהזמן פשוט עף?
לתחושה הזו קוראים FLOW, או זרימה בעברית.
את המושג הזה טבע מיהאי צ׳יקסנטמיהאי (שם אמיתי, נשבעת לכם! זה בהונגרית) ולמרות שזה נשמע כמו רוחניות בשקל, צ’יקסנטמיהאי ממש חקר את זה ולמד את המצב הזה, דרך חוויות שלו ושל אחרים. הוא נשען על מחקרים של יונג, ופיתח דרך המחקרים על FLOW הרבה מהשיטה שאנחנו מכירים בשם: “פסיכולוגיה חיובית”.
אז מה זה בעצם flow? לפי ההגדרה הרשמית זה מצב שבו מתקיים אצלנו “ריכוז יתר” – ריכוז שגורם לנו לשכוח את כל השאר ולהתמקד רק בעשייה. אנחנו מאבדים את עצמנו בתוך החוויה, והזמן, כאמור, עף לנו מבין הידיים.
ואיפה זה קורה?
בעשייה שהיא משמעותית לנו, למשל בציור, בכתיבה, בריצה, במשחק, ביצירה, בעבודה בגינה, בבישול והרשימה עוד ארוכה. כי כל אחד מוצא את עצמו במקום אחר בFLOW, וזה בדיוק היופי.
כי מי שנמצא ב flow נוכח ברגע ומחובר לעוצמות שלו ולחוזקות שלו. וכמו שאמרנו, להיות בזרימה, בניגוד לתפיסה שלנו של “לזרום”, זה ממש לא פשוט. כי זרימה מתרחשת רק בתוך פעילות שדורשת מאמץ ומאתגרת אותנו, אבל גם מהנה אותנו וכיף לנו בתוכה. שילוב שלא פשוט למצוא.
אבל למרות שלא פשוט למצוא אותו, שווה לנו לחפש.
כי חווית הFLOW משפיעה מאוד מאוד על רמות האושר בחיים שלנו. בעצם, כשאנחנו יודעים להיות בFLOW אנחנו מתחזקים את האושר שלנו.
ולא, טלוויזיה זה לא נחשב. העשייה והחוויה שלנו בתוך העשייה הזו חייבת להיות אקטיבית, פעילה. אנחנו אמורים להשתתף בה. ומול הטלוויזיה אנחנו הכי פסיביים שיש. גם מול הטלפון, אז אין FLOW מול מסכים.
אחרי שסגרנו את הנקודה הזו, נבין איך אנחנו מוצאים את הFLOW שלנו, ולא פחות חשוב את ה FLOW של הילדים שלנו.
קודם כל, כמו שכבר אמרנו, flow מתרחש במקומות שבהם אני מתאמצת וגם נהנית, ככה שהאתגר שעומד בפניי צריך להיות מספיק מאתגר, כדי שלא אשתעמם, אבל לא יותר מדי, כדי שלא אהיה מתוסכלת.
איך נדע שאנחנו שם? דרך ניסוי וטעיה. נרחיב את הניסיונות שלנו להרבה תחומים ונעלה בהם את רמת הקושי, אם אנחנו משתעממים. ככה נגלה את עצמנו ואת הFLOW שלנו. תנסו להזכר במקומות האלה שנהניתם כל כך שלא שמתם לב לשום דבר. אולי זה היה בטיול? אולי בציור? כל אחד מאיתנו מכיר את המקום הזה אצלו וזוכר את החוויה.
ומה לגבי הילדים?
אין הורה שלא מבקש שהילדים שלו יהיו מאושרים. ולכן, חברים, ללמד ילדים FLOW זה כל כך חשוב.
קן רובינסון הגאון קורא לזה “למצוא את האלמנט”.
איך מוצאים אותו? גם כאן- ניסוי והתבוננות. איפה הילדים שלכם “מאבדים” את עצמם? מה עושה להם את זה? שם בדיוק זה המקום לאתגר אותם ולפתח אותם, כי שם שוכן “האלמנט”.
ואם אתם רואים ילד ששקע בלגו ולא בא לו ללכת לישון עד חצות (סיפור שקרה באמת), שחררו. הוא מתאמן על FLOW. וכבר אמרנו שאין הרבה דברים שיותר חשובים מזה.
ומה עושים עם כל זה עכשיו?
ספרו לי בתגובות- מה האלמנט שלכם? ומה של הילדים שלכם? איפה אתם בFLOW ?